Dračí video – Tales from Earthsea 1

Přidal jsem na YouTube začátek filmu Goro Miyazakiho, následníka svého geniálního otce Haya (Princezna Mononoke, Můj soused Totoro, Cesta do Fantazie, Howl´s moving Castle, …). Příběh vychází z románové série fantasy spisovatelky Ursuly K. Le Guin. Film začíná soubojem draků, což je pro lidi velmi špatné znamení a zřejmě to vysvětluje pohromy, které je začaly postihovat.

Gorovi se bohužel v tom podstatném, totiž v umění vyprávět příběh filmovým jazykem, nepodařilo svého otce nahradit. Film očividně využívá Miyazakiho postupy a prvky – nadpřirozené bytosti, dětskou psychologii, ekologická a nábožensko-filozofická témata, hrozivou temnou hmotu, atp. Všechno je to ale příliš doslovné, polopatické, lineární a bez překvapení. Chybí tu zvláštní mystérium, umění náznaku, dětská radost a elektrizující snové světy japonského šintoismu, s nimiž pracoval otec Miyazaki. Obrazová stránka je sice dokonalá, až barokně nazdobená a působivá, ale to nestačí. Zvláštní překvapivá obrazotvornost Miyazakiho seniora, jeho použití a výběr hudby, ani vypravěčské umění tu už není.

pitvok se představuje:

czech republic česká lípa severní čechy tereza rozárka a lenka hudba a vědění
Příspěvek byl publikován v rubrice drak, film, popkultura se štítky . Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

Napsat komentář